Bazen “Altın İstiridye Mantarı” olarak da adlandırılan Sarı İstiridye Mantarı, hem şaşırtıcı derecede güzel hem de hobi amaçlı olarak ev ortamında yetiştirmesi kolaydır. Bu mantar hızlı büyür ve meyveleri (mantarları) canlı parlak sarı "buketler" gibidir. Ancak, verim oranı istiridye mantarına göre biraz daha düşüktür.
Hassas özellikleri ve kısa raf ömrü bu mantarları ticari ölçekte üretmeyi zorlaştırdığından, marketlerde ya da pazarlarda Sarı İstiridye görmeniz pek olası değildir.
Bilimsel Adı: Pleurotus citrinopileatus
Genel Özelllikleri: Sarı İstiridye mantarları, küçük, parlak sarı "buketler" halinde büyür. Diğer istiridye mantarı türlerine göre göreceli olarak daha yüksek sıcaklıklara dayanabilmektedirler. Bundan dolayı ev ortamında özellikle yaz aylarında yetiştirmek için çok uygun bir türdür.
Genellikle birden fazla küme oluşturan sarı istiridye, diğer istiridye mantarlarından belirgin şekilde daha küçük olan çok sayıda meyve üretir. İnce, narin şapkalar nazik hasat ve dikkatli saklama gerektirir. Genellikle sarı istiridyeler kısa bir raf ömrüne sahiptir. Oradan orada taşınması mantarları zedeleyebilir.
Doğal Yaşam Alanı: Sarı İstiridye Mantarları doğal olarak meşe, karaağaç ve kayın gibi sert ağaçlarda bulunur. Mantar, Asya'nın subtropikal bölgelerine özgüdür.
Yetiştirme Zorluğu: Kolay
YETİŞTİRME ŞARTLARI:
Kompost (Yetiştirme ortamı) hazırlama: Sarı İstiridye hem katkılı saman karışımında hem de katkılı talaş karışımında yetiştirilebilir. Kompost hazırlama şekli ve aşamaları istiridye mantarı ile aynıdır. Siparişiniz ile birlikte size gönderilecek olan kompost hazırlama ve yetiştirme broşüründeki yönergeleri takip ederek kendi kompostunuzu hazırlayarak kendi sarı istiridye mantarınızı yetiştirebilirsiniz.
Sarım aşaması: Hazırlamış olduğunuz kompostunuza misel ekimini yaptıktan sonra oda sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklıkta yaklaşık olarak 25- 26 °C derece civarında 10-14 gün boyunca misel sarımının tamamlanmasını bekleyin.
Pin verme aşaması: Sıcaklık çok düşükse sarı istiridye pinleri oluşmaz. 22-26 °C'de, yaklaşık %90- %100 nem oranındaki koşullarda pinlenme başlar.
Meyve Gelişimi ve Hasat: Meyve verme boyunca oda sıcaklığını koruyun, nem oranı %80-95 arası olmalıdır. Meyveler (mantarlar) pinlenmeden yaklaşık olarak 5-7 gün sonra oluşumlarını tamamlarlar ve hasat edilebilecek hale gelirler. Meyve döneminde ışıklandırma çok önemlidir.
Pişirme: Sarı İstiridye her yemeğe lezzetli bir katkı sağlar. Az pişmişse mantar acı olabilir. Bununla birlikte, yeterli bir süre pişirilirse dengeli bir "fıstık" aroması gelişir. Mantar gevrek olana kadar pişirilebilir, küçük mantarlar pastırma parçalarının yerini alır - salatalara güzel bir katkı sağlar. Ne yazık ki, pişirme sırasında parlak sarı renk neredeyse tamamen kaybolur. Sarı İstiridye mantarları en çok çorbalarda, omletlerde, makarnalarda, risottolarda kullanılmaya ve tavada kızartılmaya (sotelenmeye) uygundurlar, çiğ tüketime uygun değildirler. Sarı İstiridye mantarının sapları bazı kişiler için oldukça acı olabilir, bu durumda çıkarılıp atılmalıdır, kullanılmamalıdır. Sarı İstiridye mantarları deniz ürünleri, kekik, maydanoz, sarımsak, zencefil, soya, domates, Asya sebzeleri ile iyi bir uyum sağlar.
Besin Değeri: Sarı İstiridye Mantarı, önemli bir D vitamini kaynağıdır. Bir fincan İstiridye mantarı, günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %4'ünü karşılar. Mantarın en besleyici yoğun kısmı şapka kısmıdır; genç mantarlar en besleyici olanlardır. Bu mantar, vücuttaki iltihabı azaltan ergotionein adı verilen bir antioksidan içerir. Son araştırmalar, ergotioninin arterlerde plak oluşumunu önleyerek kardiyovasküler hastalık örneklerini azaltabileceği sonucuna varmıştır. Ayrıca iyi bir protein, lif, potasyum, B6 vitamini ve folat kaynağıdırlar.
Comments