Adım 1: Sarf Malzemelerini Toplayın
Reishi mantarı yetiştirirken ilk adım, ihtiyacınız olan malzemeleri toplamaktır:
Reishi miseli (tohumu): Parçalanması ve kompost ile karıştırılması daha kolay olduğu için tahıla aşılanmış misel kullanmanızı tavsiye ederiz.
Sert ağaç peletleri / talaşı: Kolayca temin edilebilir, ucuzdur, saklaması kolaydır. Ancak, reishi yumuşak ağaçlarda yetişmediğinden sert ağaç peletleri ya da talaşı aldığınızdan emin olun.
Yulaf veya buğday kepeği: Kepek, miselin gelişimi için ekstra besin sağlamak üzere komposta eklenen nitrojen açısından zengin bir takviyedir.
Yetiştirme torbaları: Bu torbalar, iç mekanlarda mantar yetiştirmek için mükemmeldir. Misel, besi ortamında (kompostta) kolonize olurken, miselin nefes almasına izin veren filtre yamalarına sahiptirler. Ve kompostu sterilize etmek için gereken sıcaklıklara dayanabilir.
Adım 2: Substratı (Kompostu) Hazırlayın
Tüm malzemeleriniz hazır olduğunda, başlamaya hazırsınız. İlk olarak, reishi yetiştirme ortamınızı yani kompostunuzu hazırlamanız gerekecek.
İçindekiler:
2,3 kg kompost yapmak için şunlara ihtiyacınız vardır:
Beş bardak sert ağaç peleti ya da talaşı
Bir buçuk su bardağı kepek
Altı bardak su
İşlem:
Peletleri / talaşı ve suyu bir kovaya koyun ve 30 dakika bekletin. Sert ağaç peletleri parçalanacak ve talaş haline gelecektir. Ilık su işlemi hızlandırır ancak zorunlu değildir.
Talaşa kepeği ekleyin ve eşit şekilde dağılana kadar iyice karıştırın.
Kompostunuzun doğru nem içeriğine sahip olduğundan emin olmak için bir sıkma testi yapın. Hazırladığınız karışım hafifçe sıktığınızda elinizde bir arada kalmalı ve sadece birkaç damla su çıkmalıdır.
Karışımı yetiştirme torbasına koyun, mümkün olduğunca fazla havayı dışarı atın ve ağzını sıkıca kapatın.
Şimdi torbayı bir düdüklü tencereye koyun ve 15PSI'de iki buçuk saat pişirin.
Torbayı düdüklü tencereden çıkarın ve soğumasını bekleyin. Tamamen soğuduktan sonra, bu sekiz saate kadar sürebilir, üçüncü adım olan aşılamaya geçin.
Adım 3: Aşılama
Aşılama, reishi misellerinin (tohumlarının) hazırladığınız komposta karıştırılması işlemidir.
Başlamadan önce, tüm çalışma yüzeylerini alkolle silin ve kompostun kirlenmesini önlemek için ellerinizi sabunla iyice temizleyin.
Ardından, hazırlamış olduğunuz karışıma %5 oranında reishi miseli eklemeniz ve bunları birlikte karıştırmanız gerekir.
Bunları büyük kapta karıştırmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Kompost ve misel iyice karıştırdıktan sonra, aşılanmış kompostu yetiştirme torbalarınıza paylaştırabilirsiniz.
Torbanın üstünü bir bant ile kapatın.
4. adım: Kuluçka
Kapalı yetiştirme torbasını oda sıcaklığında ılık, karanlık bir alana koyun ve kuluçkaya bırakın.
Reishi miselleri, kompostu tamamen kolonize edene kadar torbada yayılacaktır.
Reishi güçlü bir kolonileştiricidir ve bir torba kompostu kolonileştirmesi genellikle 10 ila 14 gün sürer.
Ancak optimum sıcaklık ve yüzde 80 nem ile reishi bloğu bir hafta içinde kolonize edebilir.
Daha düşük sıcaklıklar kolonizasyon sürecini yavaşlatacaktır.
Adım 5: Meyve Verme
Kolonizasyon tamamlandıktan sonra, reishi'nizin meyve vermesi yani mantar üretmesi için doğru sıcaklık ve nemi sağlamanız gerekir.
Reishi en iyi oda sıcaklığında 24 – 29C civarında büyür, ancak geniş bir sıcaklık aralığını tolere eder ve 18C civarındaki daha düşük sıcaklıklar bile pinlenmeyi başlatabilir.
Diğer mantarlar gibi reishi'nin de en iyi şekilde büyümesi için yüksek neme ihtiyacı vardır. Yüzde 85 ila 90 nem seviyelerinde iyi performans gösterirler.
Reishi mantarları ilk ortaya çıktıklarında, renkleri nedeniyle mısır şekerini andıran boynuz adı verilen parmak benzeri çıkıntılar üretirler.
Reishi mantarı pinlerini oksijen açısından zengin temiz havaya maruz bıraktığınızda düzleşirler ve boynuzların ucunda yelpaze benzeri halkalar oluştururlar.
Bu yelpaze şeklindeki mantar, reishi mantarının parlak kırmızı, spor üreten meyve veren gövdeleridir.
Reishi pinleri 5-8 cm olduklarında torbanın üstünü keserek açın ve meyve verme aşamasındaki ortam şartlarını sağlayın.
Reishi'nin meyve vermesi için oda sıcaklığı, yüksek nem, dolaylı ışık ve iyi hava akışı olan bir yere ihtiyacı vardır.
Reishinizin olgunlaşması ve tam meyve vermesi oluşturması 30 ila 45 gün arasında bir zaman alacaktır.
Adım 6: Hasat
Reishi mantarları, diğer birçok mantar türünden çok daha yavaş büyür.
İstiridye gibi bazı mantarlar bir gün içinde iki katına kadar büyüyebilirken ve bir hafta içinde hasat için hazır olabilirken, reishi çok daha uzun sürer.
Boynuz reishi yetiştirmek istiyorsanız pinler 5-8 cm’e ulaştığı zaman onları kesin. Ama yelpaze şeklinde reishi yetiştirmek istiyorsanız büyümelerine izin verin ve gelişen benzersiz şekillerin keyfini çıkarın.
Bu şekilde daha yüksek bir verim elde edeceksiniz. En iyi verimi elde etmek için, onları sporlarını bırakmadan hemen önce hasat etmeyi hedefleyin.
Reishi mantarları büyürken parlak beyaz bir ön kenara sahiptir. Bu kenar küçülmeye başladığında, büyümelerinin neredeyse bittiğinin ve onları hasat etmek için en iyi zamanın olduğunun bir işaretidir.
Bu olgunluk aşamasında, kırmızımsı bir renk ve ıslak cilalı bir görünüm ile yelpaze şeklinde olmalıdırlar.
Reishi mantarlarının ağır bir spor yükü vardır, bu nedenle etraflarındaki alanı kahverengi tozla kaplamadan önce onları hasat etmeniz gerekir.
Olgun Reishi mantarlarını kesmek için keskin bir bıçak veya tırtıklı bıçak kullanın. Hala büyüyen mantarlara zarar vermemeye dikkat edin.
Comments