top of page

Lion's Mane (Aslan Yelesi) Mantarının Faydaları ve Bu Mucizevi Mantar Size Nasıl Yarar Sağlar?

Güncelleme tarihi: 2 Eyl 2021

Aslan yelesi mantarı (lions mane) farklı isimlerle bilinen ve artık kültür ortamında yetiştirilebilen bir türdür. Bilimsel adı Hericium erinaceus olmakla birlikte japoncada Yamabushitake ve ingilizcede Lions Mane olarak adlandırılır. Tüm bu isimlendirmelere alternatif olarak dokulu gövdesi sebebiyle sakallı diş mantarı veya ponpon mantarı olarak da adlandırılabilir. Aslan yelesi mantarı kuzeydoğu Asya'nın dağlarına özgü olmakla birlikte Kuzey Amerikada ve Avrupada da bulunabilir. Ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başlayan sağlık alanında oldukça başarılı kabul edilen bu mantarı yetiştirmek ve üretimini yapmak günümüz Türkiyesinde oldukçu mantıklı bir iştir.




Çin, Kore ve Japonya'nın geleneksel tıbbında binlerce yıldır kullanılan aslan yelesi mantarı özellikle tüm dünyada son yıllarda bilinirliği oldukça artan mantarlar arasında yerini almıştır. Çoğunlukla bilişsel işlevlerle birlikte nörolojik sağlık için kullanımı tercih edilen aslan yelesi mantarı aynı zamanda olağanüstü şekilde insan sağlığını destekleyici vitamin ve mineraller içerir. Bu yazımızda sizlere esasında insan üzerinde faydası bu denli fazla olan aslan yelesi mantarını tanıtmak ve sizin sağlığınıza ne gibi olumlu etkiler yapabileceğini açıklamak için yazmaktayız.





1- Fonksiyonel Bir Gıda Olması

Aslan yelesi (lions mane) mantarının fonksiyonel bir gıda olması

Aslan yelesi mantarı (lions mane) yenilebilir ve dünya mutfaklarında sıkça kullanılan bir mantar türüdür. Japonya'da taze olarak da tüketilir. ABD ve Avrupa ülkeleri genelde sote şekline veya kurutarak tüketmektedirler. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin hayatında ilk defa aslan yelesi mantarını yiyen kişiler tadının deniz canlılarına özellikle yengeç ve ıstakoza benzetmektedirler. Ancak Aslan yelesi mantarı (lions mane) tadından ziyade fonksiyonel bir gıda olması Aslan yelesi mantarını (lions mane) özel ve değerli kılmaktadır.


Aslan yelesi mantarı (lions mane) içinde yüksek oranda protein, vitamin ve mineral içerir aynı zamanda vücudun fonksiyonlarının çok daha iyi işlemesi için bu süreci destekleyen biyo-aktif maddeler içerir. Aslan yelesi mantarının (lions mane) düzenli olarak kullanılması vücudunuzun daha verimli çalışmasına iç ve dış stresin azalmasına yardımcı olur.


2- Nörotik (Nootropik) Etkisi

Beynin doğal bilişsel yapısını destekleyen (lions mane) aslan yelesi mantarı; erinasinler ve hericenonlar dahil olmak üzere çok sayıda doğal biyo-aktif bileşikler içerir. (lions mane) aslan yelesi mantarında bulunan bu değerli maddeler nöronların onarımı ve normal işleyişlerini desteklemeye yardımcı olur. Dolayısıyla (lions mane) aslan yelesi mantarı günümüzde Alzheimer hastalığının tedavisinde takviye gıda olarak kullanılmaktadır. Birçok araştırma bu durumu adeta kanıtlar niteliktedir. Bu çalışmaların bazıları aslan yelesi mantarının sinir hücrelerinin üzerinde bulunana ve koruyucu kaplama görevi gören miyelin tabakasının üretimini arttırdığı ve desteklediğini gösterdi.


Tayvan'da yapılan bir başka çalışmaya göre erinasın içeren aslan yelesi mantarının beyin hasarı olan hayvanlar üzerinde iyileştirici etki gösterdiğini kanıtlamıştır. Şöyle ki; (lions mane) aslan yelesi mantarının gövdesinden yapılan ekstratlar, periferik sinir yaralanması olan farelere verildi. Aslan yelesi ekstratını kullanmayan farelerin sinir dokusunda iyileşme olmazken, aslan yelesi ekstratlarını kullanan farelerin sinir dokuları onarılmaya başladı.


İnsan denekler üzerinde yapılan araştırmalar sınırlı sayıdadır ancak binlerce yıldır Uzakdoğu geleneksel tıbbında kullanılan bu mucize mantarın içerdiği maddeler sebebiyle insan sağlığına yararı olduğu açıktır. Japonya'da yapılan bir çalışmada günlük 3000 mg kurutulmuş (lions mane) aslan yelesi mantarı ekstratı kullanan 50 ile 80 yaş arası kadın ve erkeklerde bilişsel işlevi ciddi oranda iyileştirdiği ve desteklediği kaydedildi. Bununla beraber yine Japonya'da yapılan ve menepoz evresinde olan kadınlara yapılan bir araştırmada (lions mane) aslan yelesi mantarı ekstratı kullanan kadınların, kullanmayanlara göre uyku kalitesinin önemli oranda iyileştiği kaydedildi.



3- Antioksidan

Aslan yelesi mantarı, tıpki diğer tıbbi (medikal) mantarlar gibi, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Antioksidanlar, oksidatif hasarı önlemek için hücrelerde oluşan serbest radikalleri nötralize ederler. Bununlar birlikte, vücuttaki iltihaplanmaları ve doku hasarına karşı koymaya yardımcı olur. Bu özellikler aynı zamanda aslan yelesi mantarının beyin üzerindeki nöroprotektif faydalarına da katkıda bulunur.


4- Bağışıklık Desteği

Aslan yelesi (lions mane) mantarı, diğer tıbbi medikal mantarlarda olduğu gibi; beta glukanlar, polisakkaritler, prebiyotik lifler ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin teminatı olan sindirim enzimleri dahil olmak üzere çeşitli fitokimyasalları içerir.


Araştırmacılar, aslan yelesinde bolca bulunan mantar polisakkaritlerinin bizi soğuk algınlığından gripten ve diğer üst solunum yolu rahatsızlıklarından koruduğunu saptamıştır.



 
 
 

Comments


bottom of page