Bu bölüm sadece Misel (Tohum) alanlar içindir. Eğer hazır kompost veya deneme kiti aldıysanız bu bölümü OKUMAYIN. Zira bu bölüm sadece kendi kompostunu yapmak isteyenler için hazırlanmıştır.
FORMÜL:
%85 BUĞDAY SAMANI + %10 KAYIN TALAŞI + %5 KEPEK Karışımına
%3.5 MİSEL (Tohum)
ÖRNEK: 100 kg kompost hazırlamak istiyorsanız:
85 Kg saman,
10 Kg kayın veya kavak talaşı,
5 Kg kepek
3.5 Kg Misel
Kullanılmalıdır.
Bu malzemeleri temin ettikten sonra. PASTÖRİZASYON aşamasına geçilmelidir.
PASTÖRİZASYON AŞAMASI
Pastörizasyon yapmanın en güzel yolu buhar pastörizasyonudur. Ancak bu işe ilk başta girenler buhar sistemlerinin pahalı olması sebebi ile KAYNATMA yoluyla pastörizasyon yapmayı tercih ederler. eğer size de amatör olarak yapacaksanız kaynatma yöntemini tercih edebilirsiniz. Kaynatma yöntemi ile pastörizasyon yapımı;
1- Öncelikle temin ettiğiniz varilin/tenekenin içine SAMAN + TALAŞ koyun (Misel ve Kepek bu aşamada konulmayacak)
2- Karışımın üzerine ağzına kadar su doldurun. Ocağın altını açın.
3- Bir buçuk saat boyunca kaynatın.
Sonuç olarak bir buçuk saatin sonunda saman ve talaş pastörize edilmiş olacaktır ve artık pastörizasyon tamamlanmıştır.
PASTÖRİZASYONDAN SONRA YAPILACAKLAR
Pastörize edilmiş saman - talaş karışımını temiz bir yere serin. 15-20 dakika sonra karışımın soğuduğunu fark edeceksiniz. Soğumaktan kasıt elinizle dokununca canınızı yakmayacak bir sıcaklıkta olmasıdır. Bu sıcaklık 35 -40 derecedir. Ardından soğuyan saman ve talaşa kepek ilave edin ve karıştırın. Aşağıda tarif edilen şekilde misel de katılarak poşetlere dolum işlemine geçebilirsiniz.
DİPNOT: POŞETLERİN SİYAH VEYA ŞEFFAF OLMASI ÖNEMLİ MİDİR?
Poşetler siyah veya şeffaf olabilir. Ancak Poşetlerin siyah olması daha iyidir. Mantar ışık gelen yerden çıkar. Şeffaf poşet her yerinden ışık geçirir. Bu durumda mantar her yerden çıkmaya çalışır. Ancak biz mantarın bizim istediğimiz 3-5 farklı delikten çıkmasını istiyoruz.
Edindiğiniz şeffaf poşetlere saman talaş ve kepek'den oluşan karışımdan bir miktar koyun. Hemen ardından bir miktar misel koyun. Bu miktar her kompostta %3.5 oranında olmalıdır. Mesela 10 kg'lık bir komposta 350 gram misel konulur. Bir miktar karışım bir miktar misel şeklinde torba doluncaya kadar devam edin. Arada sırada samanlı karışımı elinizle bastırın. Poşet gevşek olmamalıdır. Poşet dolduğu zaman ağzını sıkı bir şekilde bantlayın. Poşetler üzerinde mikro (çok küçük) delikler yok ise kızgın ateşte ısıttığınız bir toplu iğne ucu ile her poşete 50-75 arası küçüçük delikler açın. hemen aşağıda bulabileceğiniz "Hikayeleştirerek" anlatımda pratik olarak bu işlemlerin nasıl yapıldığını çok daha iyi anlayacaksınız.
Hikayeleştirilerek Anlatım
Ahmet, elinde bulunan 25 Kg Saman, 3 Kg talaş, 1.5 Kg Kepek ve 1 Kg Misel ile kompost oluşturarak istiridye mantarı üretmek istemektedir.
Evinde bulunan kazana tüm samanını ve tüm talaşı koyar. Kazanı ağzına kadar su doldurur ve bir buçuk saat boyunca saman talaş karışımını kaynatan Ahmet karışımı temiz bir muşamba üzerine evinin balkonuna serer. Karışım 15-20 dk sonra artık soğumuştur. Ardından bu karışmın üzerine elinde olan 1.5 Kg kepeği döker ve karıştırır. Artık paketlemeye hazırdır. Ahmet bu miktarlar ile 10'ar kg lık 3 poşet hazırlayabilir. Her bir poşete de 350 gr misel koymalıdır. Her bir poşete saman karışımı-misel-saman karışımı misel olacak şekilde devam ederek; 10 kg karışımı ve 350 gr miseli bitirene kadar işleme devam eder. Ardından poşetlerin üzerine, ateşte yakarak dezenfekte ettiği toplu iğne ile 75 adet delik açar. Ahmet'in artık başarılı bir şekilde oluşturduğu toplam 30 kg olan 3 adet kompostu vardır.
Sonuç Olarak;
Artık istiridye mantarı kompostunuzu başarıyla oluşturdunuz. Ancak iş bu kararla bitmiyor kompostu koyacağınız ortamın nemi, sıcaklığı, havalandırması ve ışık düzeyine de dikkat edilmesi gerekiyor. Kompostu koyacağınız yerin bu gibi değerlerinin ne olacağını bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz.
Comments