Aşağıda hobi yetiştiriciliğinde karşılaşabileceğiniz problemler için ekstra ekipman almanıza gerek kalmadan basit çözümler sunulmaya çalışılmıştır. Eğer istiridye mantarı yetiştiriciliğini ticari olarak yapıyorsanız almanız gereken önlemler, problemler karşısındaki çözümler biraz daha kompleks hale gelecektir.
UZUN İNCE SAPLAR / TÜP-BORU ŞEKLİNDE MEYVELER Bu, muhtemelen karşılaşılan en yaygın problemdir. Mantar yetişme alanında yeterli temiz hava sağlanamazsa; uzun, ince saplar ve minik meyveler ya da tüp / boru şeklinde gövdesi kalın meyveler oluşur. Bu sorunu çözmek için hava akışı miktarını artırarak CO2 miktarını azaltmanız gerekir. Pencereleri açarak, fan takarak veya klimayı kullanarak yetiştirme alanınızdaki hava akışını artırın. Aynı problem yetersiz ışık alma durumunda da görülebilir. Daha önce belirttiğimiz gibi sarım dönemi bittikten sonra kompostunuzun günde 8 saat civarında ışık alması gerekmektedir. Bunun güneş ışığından çok yapay ışık olması tercih edilir. Kompostu asla direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız.
MEYVELERİN KURU VE KIRILGAN OLMASI Nem çok düşük olursa bu problemle karşılaşırsınız. İstiridyeler %70-80 civarında nemi sever. Mantar yetiştirme ortamında nem seviyesini izlemek için ucuz bir higrometre (nem ölçer) alabilirsiniz. Nemlendirmenin zor kısmı, mantarlara doğrudan su püskürtmeden havanın nemli olmasını sağlamaktır. Bunun için sprey şişesi ile nemlendirmeyi çok tavsiye etmiyoruz. Mantarlar sünger gibidirler. Direkt olarak üzerlerine su püskürtülürse ıslak bir su birikintisine dönüşebilir ya da üzerlerinde su damlacıkları biriktiği için mantarlarda sararmalar başlayabilir. Mantarınız sarımsı renge dönmeye başlar.
İstiridye mantarını evde yetiştirmek istiyorsanız banyoda yetiştirmenizi tavsiye ediyoruz çünkü burası genellikle evin en nemli odasıdır. Kompostun yanına ıslak bez ya da su dolu bir kap koyarak nemlendirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Sprey şişesi ile nemlendirme yapmak istiyorsanız doğrudan kompostun ya da mantarların üzerine asla sıkmayın. Nozul mümkün olan en ince damlacık boyutuna ayarlanmış şekilde 30+cm uzaktan ve havaya püskürtme yapın.
Çeşme suyu kullanacaksanız, klorlu olduğu için suyu gece boyunca açık bir kapta bırakmalısınız, böylece mantarlarınızda kullanmadan önce klor sudan buharlaşacaktır.
YEŞİL KÜF Yeşil küf "Trikoderma" denilen bir mantar türüdür. Neredeyse her yerde rastlayabilirsiniz; toprakta, kompostta ve çok uzun süre beklettiğinizde ekmeğinizin üzerinde bile görebiliriniz. Mantar yetiştiricileri için bu en yaygın kontaminasyon şeklidir, hızlı çoğalır ve bazen mantar miselin gelişmesini engeller. Sporların yeşil renginden kolaylıkla tanınabilir. Kompostunuzun %20 sinden fazlası yeşil küf olmuşsa, o poşeti mantar büyüme ortamından uzaklaştırmak en doğrusu olacaktır. Çünkü bir poşetteki yeşil küf diğer poşetlere de bulaşabilir.
Trichoderma noktası küçük ve izole ise (mesela 1 madeni para büyüklüğünde ise), misel genellikle bu alanın etrafında çok yoğunlaşacak ve yeşil küfün genişlemesini engelleyecektir. Böyle bir durumda bu torbadan meyve alabilirsiniz.
Torbalarda yeşil küfü gördüğünüzde çok yakından takip etmeniz gerekir çünkü hızlı gelişebilir.
BAKTERİYEL LEKE Odanızdaki nemin çok uzun süre çok yüksek olması durumunda bu yaygın bir sorundur. Meyvelerinizin üzerinde su birikir ve bakteriler büyümeye başlar. Genellikle meyvelerde koyu bir noktalar olarak ortaya çıkar. Bunu fark ederseniz, kontamine olmuş meyvelerden kurtulmanız ve yetiştirme alanındaki nemi azaltmanız gerekir.
MEYVE VERMEME Mantarlarınız meyve vermiyorsa bu ya iklimlendirme şartlarındaki yetersizliklerden ya da misel kalitesinin zayıflığından olabilir.
MİSEL GELİŞİMİNİN DURMASI Misel gelişimi durursa, bu büyük ihtimalle bir kirlenme (kontaminasyon) göstergesi olabilir.
AŞIRI SPOR YÜKÜ
İstiridye mantarı çok spor üreten mantarlardan biridir. Aşırı spor yüküne maruz kalmamak için mantarların doğru zamanda toplanması önemlidir. Hasat geç kalırsa spor yükü oluşur.
İstiridye mantarlarının kapakları tamamen açıldığında ancak kenarları kıvrılmaya başlamadan hasat edilmelidir. Bu genellikle pinlerin ortaya çıkmasından yaklaşık 10-14 gün sonradır. Aşağıdaki fotoğraftaki mantarlar çok bekletilmiş, hasat zamanı geçmiş mantarlardır. Kenarları yukarıya doğru kıvrılmıştır.
Comments