İstiridye Mantarı Hasat Evresi (Sarımdan Sonraki Evre) Yetiştiriciliği ve Ortam Şartları
- Evde Mantar Destek Ekibi
- 17 Nis 2021
- 2 dakikada okunur
Bu yazımızda istiridye mantarı kompostu - deneme kiti satın alanlar ve misel (tohum) alarak kendi kompostunu oluşturanlar için hasat evresinde ortam şartlarının ne olması gerektiği ve bunları ev ortamında amatör olarak en kolay nasıl sağlayacakları konusunda bilgi vermek istiyoruz. Bir önceki yazımızda kompostun ilk evresi olan sarım evresinden ve bu evrede olması gereken ortam şartlarından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise sarmış bir kompostun yani sarım evresini başarıyla atlatmış başka bir değişle bembeyaz olmuş kompostun hasat evresinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi vereceğiz.

Sarımdan Sonra Yapılacaklar (HASAT EVRESİ)
Kompostu 16 saat karanlık, 8 saat ışık alacak bir yere koyun
Odanın nem oranı yüzde 85-90 civarında olmalıdır. Odanın nem oranını arttırmak için fısfısla havaya su püskürtün veya yere kaplar içerisinde su koyun veya bir çarşafı ıslatıp kompostun bulunduğu ortama asın.
Odanın sıcaklığı 17-18 derece olmalıdır.
Günde yaklaşık 4-6 saat arasında ortamı havalandırın. Havalandırma önemlidir eğer havalandırma yetersiz olursa yapraklar tam olarak gelişemez.
Kompostun üzerine 3 önde 3 arkada olmak üzere toplam 6 adet5'er cm'lik jilet ile kesik atın. Mantarlar bu kesiklerden çıkacaktır.
NOT: tüm bu nem ve sıcaklığı ölçmek için mutlaka bir nem sıcaklık ölçer cihazınız olmalı yoksa tam olarak bu değerleri bilmek mümkün değildir.
NOT: Kompostun üstüne fısfıs ile su püskürtmek aslında iyi bir nemlendirme yöntemi değildir. Ancak ortam nemi %60 lar da ise mecburen bu yöntem kullanılmalıdır ancak sizin ilk hedefiniz ortam neminin %85-90 larda olmasını sağlamaya çalışmak olmalıdır.

Sonuç Olarak;
Başlangıçtan itibaren yaklaşık 30-40 gün sonra küçük mantarların (pinlerin) çıkmaya başladığını göreceksiniz. Pinler 3-6 gün arasında büyür, erişkin mantar olur. Bu mantarları topladıktan sonra 2. hasat evresine geçilir.
Bu yazımızda, istiridye mantarı kompostunun hasat evresinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verdik bir sonraki yazımızda 2. hasat evresi (2. kez mantar çıkışı) hakkında bilgi vereceğiz.
Comments